Een greep uit door KDO Advies verrichte werkzaamheden.


1. Dijkverbetering Hagestein – Opheusden

Opdrachtgever
Combinatie GMB - Van Oord

Opdracht
Het opstellen van een aanbieding van de 30 km lange dijkverbetering langs de Lek tussen Hagestein en Opheusden (langste dijkverbeteringsproject in Nederland).

Rol
Lid managementteam (omgevingsmanager) en eindverantwoordelijk auteur voor het opstellen van het aanbestedingsdocumenten van de 30 km lange dijkverbetering langs de Lek tussen Hagestein en Opheusden. Het is het grootste dijkverbeteringsproject tot dusver in Nederland.

Uitvoering
Onderscheidend naar concurrenten door gebruik van innovatieve technieken (dijkdeuvel), voorkomen hinder voor bedrijven en omwonenden en ‘uitstraling’ van een betrouwbare partner.

Resultaten
In 2014 is het project gegund aan GMB – Van Oord. Het genereert voor de combinatie een omzet van ongeveer € 40 miljoen. 

(http://www.dijkverbetering.waterschaprivierenland.nl/common/projecten/hagestein---opheusden/hagestein---opheusden.html ).


2. Hoogwatergeul Veessen – Wapenveld

Opdrachtgever
Combinatie GMB - Van Oord

Opdracht
Het opstellen van een aanbieding voor de aanleg van een nieuwe rivier van 8 km met een sublieme ruimtelijke inpassing in en impuls voor de ontwikkeling van het gebied langs de IJssel tussen de dorpen Veessen en Wapenveld.

Rol
Lid van het managementteam (omgevingsmanager) en eindverantwoordelijk auteur van het aanbestedingsdocument.

Uitvoering
Met de aanleg van een nieuwe rivier van 8 km met een sublieme inpassing in en impuls voor de ontwikkeling van het gebied langs de IJssel tussen de dorpen Veessen en Wapenveld  is ongeveer € 90 miljoen gemoeid. De combinatie scoorde duidelijk het beste op het gebied van de kwaliteit van de aanbieding (EMVI). 

Resultaat
Door een hogere prijs is het project net niet aan de combinatie gegund.

(http://www.vallei-veluwe.nl/werk-uitvoering/veessen-wapenveld )


 3: Ontpoldering Noordwaard

Opdrachtgever
Combinatie GMB - Van Oord

Opdracht
Aanbesteding RWS Ontpoldering Noordwaard

Rol
Adviseur en mede auteur aanbestedingsdocument.

( http://www.ruimtevoorderivier.nl/projecten/noord-brabant/ontpoldering-noordwaard )


4: Planstudie Hoogwatergeul Veessen - Wapenveld  (2008 - 2010)

Opdrachtgever
Provincie Gelderland

Opdracht
In een gebied nabij Heerde moet door voornamelijk agrarisch gebied een 8 km lange nieuwe rivier (hoogwatergeul) worden ingepast parallel aan de IJssel.

Rol
Als procesmanager van de planstudie Veessen-Wapenveld maakte De Kuijer tot 1 januari 2010 deel uit van het managementteam van het project. Tot zijn werkzaamheden behoorden onder meer het interactieve ontwerpproces, dat leidde tot het ruimtelijk ontwerp van de varianten en de voorkeursvariant, bijdragen over proces en proces van besluitvorming in diverse projectdocumenten (waaronder het MER), het opstellen van de adviesnota SNIP2a en interactie met de omgeving in diverse (ontwerp)sessies, bijeenkomsten met belangengroepen en individuele gesprekken met belanghebbenden. De Kuijer heeft een goede kennis en inzicht in de inhoud en de omgeving van het project ontwikkeld. Hij is medebedenker van de procesaanpak en een vertrouwd gezicht in de interactie met de streek. Met betrokken bewoners, ondernemers en organisaties heeft hij maatwerkoplossingen vormgegeven voor bijvoorbeeld de inpassing van een nieuwe dijk of een veilig en bereikbaar gebied. Dit gebeurt door middel van (individuele) gesprekken, kleinere en grotere bijeenkomsten en het organiseren van daarvoor benodigde expertise.

Uitvoering
- Opzet en uitvoering interactieve ontwerpproces met alle belanghebbenden leidend tot het ruimtelijk ontwerp van de varianten en de voorkeursvariant.
- Inbreng uitkomsten in diverse projectdocumenten (waaronder het mer), het opstellen van de adviesnota SNIP2a.
- Interactie met de omgeving in diverse (ontwerp)sessies, bijeenkomsten met belangengroepen en individuele gesprekken met belanghebbenden.
- Uitwerken van maatwerkoplossingen met en voor betrokken bewoners, ondernemers en organisaties (bijvoorbeeld de inpassing van een nieuwe dijk of een veilig en bereikbaar gebied) door individuele gesprekken, kleinere en grotere bijeenkomsten en het organiseren van daarvoor benodigde expertise.


5. Johan – Friso sluis

Opdrachtgever
GMB

Opdracht
Aanbesteding provincie Friesland Johan – Friso sluis

Rol
Adviseur en mede auteur van de aanbesteding.

Projectbeschrijving
Het project betreft verdubbeling van de capaciteit van de sluis en tegelijkertijd de verbetering van de omgeving van de sluis (o.a. infrastructuur, verblijfskwaliteit en cultuurhistorie) en bijdragen aan een impuls voor het toerisme in Friesland (o.a. duurzaam infocentrum).


6. Rivierklimaatpark IJsselkop (2010)

Opdracht
Het opstellen van een Plan van aanpak voor Rivierklimaatpark IJsselkop. Met het Rivierklimaatpark moet een bottleneck voor corridor van IJsselmeer naar Duitsland voor planten en dieren rond het stedelijk netwerk Arnhem worden weggenomen. Het Rivierklimaatpark is een initiatief van Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer en wordt mede gedragen door overheden.

Rol
Adviseur


7. Planstudie Ontpoldering Noordwaard (2005 - 2007)

Opdrachtgever
RWS (Zuid-Holland, Projectdirectie Ruimte voor de Rivier), Ministerie V&W DG Water

Opdracht
De voorbereiding van projectbesluit / inpassingsplan dat invulling geeft aan de Projectopdracht Ontpoldering Noordwaard van de Projectdirectie Ruimte voor de Rivier en wordt gedragen door de bestuurlijke partners (provincie, waterschap en gemeente) en belanghebbende bewoners, ondernemers en maatschappelijke groeperingen. Ontpoldering Noordwaard is de grootste en een van de meest ingrijpende maatregelen uit de PKB Ruimte voor de Rivier. Een meer dan 2000 ha. groot woon- en landbouwgebied wordt ontpolderd. Tientallen huizen en boerderijen moeten wijken. Hoe ziet een aantrekkelijk ontpolderd woon-, landbouw-, natuur- en recreatiegebied eruit?

Rol
De Kuijer heeft vanaf de verstrekking van de projectopdracht eind 2005 tot en met de variantkeuze de rol van procesmanager vervuld (binnen RWS ook omgevingsmanager genoemd). In die functie was De Kuijer verantwoordelijkheid voor de opzet, coördinatie en uitvoering van het extern te doorlopen proces om tot een gedragen Projectbesluit Ontpoldering Noordwaard en bijbehorende uitvoeringsbesluiten te komen. De werkzaamheden hielden onder meer in secretaris van de bestuurlijke en maatschappelijke overleggen, opzet, coördinatie en gedeeltelijke uitvoering van de externe procesvoering en de daarbij behorende communicatie, inhoudelijke advisering en de opzet en uitvoering van de vastgoedstrategie. Van belang was steeds in een vroegtijdig stadium met betrokkenen te zoeken naar antwoorden voor inhoudelijke en procesmatige dilemma´s. De Kuijer was als procesmanager lid van het Managementteam Noordwaard en daarbinnen naast het proces verantwoordelijk voor de werkgroepen Voorbereiden rijksprojectbesluit/ rijksinpassingsplan, Vastgoed, Exploitatie en Communicatie. In deze opdracht heeft De Kuijer ook ervaring opgedaan met nieuwe procedures en planvormen zoals rijksprojectenprocedure en inpassingplan.

Projectbeschrijving
In een intensief en interactief proces met bestuurlijke partners en belanghebbenden is in de periode oktober 2005 – maart 2007 een gedragen ontwikkelingsperspectief ‘Ontwerpvisie ontpoldering Noordwaard’ opgesteld dat invulling geeft aan de Projectopdracht en unieke kansen biedt voor wonen, werken en natuur. Om naar het gebied duidelijkheid te verschaffen en tot een versnelling in de aanpak te komen zijn de ontwerpvisie, de voorbereiding van het Projectbesluit (o.a. startnotitie, MER, ontwerp rijksprojectbesluit / inpassingsplan), verwerving van vastgoed en de uitwerking van nieuwe exploitaties gelijktijdig ingezet. Na een brede consultatie onder bewoners en ondernemers in de Noordwaard hebben de bestuurlijke partners en maatschappelijke groeperingen de Ontwerpvisie voorjaar 2007 onderschreven. In juni 2007 heeft de staatsecretaris de Ontwerpvisie als variant gekozen (Variantkeuzebeslissing, SNIP 2A) voor het verder uit te werken Projectbesluit (SNIP 3).

Resultaten
-  Inhoud en draagvlak Ontwerpvisie en Inpassingsplan.
-  Verwerven van vastgoed en verplaatsen agrariërs.
-  Opzet RWS Planstudie onder bestuurlijke leiding van Provincie Noord Brabant.
-  Door bestuur en betrokkenen gedragen plan.


8. Innovatie Bouw (2005 - 2009)

Opdrachtgever
PSI Bouw

Opdracht
De Enquêtecommissie Bouwnijverheid heeft aangetoond dat een fundamentele vernieuwing van de bouwsector noodzakelijk is. Deze vernieuwing komt niet op afroep tot stand. Om de beoogde vernieuwing van de bouwsector dichterbij te brengen heeft De Kuijer in opdracht van PSI Bouw en met de Regieraad Bouw een actieve dialoog tussen diverse belanghebbende partijen actief in de bouwsector tot stand gebracht. Die leidde tot energie en perspectief bij deelnemende partijen en het inzetten van (gezamenlijke) langjarige veranderactiviteiten. Om de dialoog op gang te helpen, te structuren en te bouwen aan een verandernetwerk zijn ontmoetingsplekken gecreëerd, zogenaamde ‘tafels’, waar partijen uit de gehele keten (publiek en privaat) elkaar zonder last en ruggenspraak ontmoeten.

Een dialoog om eenzelfde beeld en ambitie van de beoogde verandering te ontwikkelen, werkenderweg het netwerk naar buiten de tafels uit te breiden, een strategie en activiteiten die bijdragen aan die verandering te initiëren, rollen en taken van organisaties in de bouwketen waar nodig te herdefiniëren.

Rol
De Kuijer heeft als procesmanager de rol van moderator vervuld. Hij was daarnaast voorzitter van de Integriteittafel, de Transparantietafel en de Juristentafel.


9. Voorbereiding planstudie Waterberging Volkerak-Zoommeer (2006)

Opdrachtgever
RWS Projectdirectie Ruimte voor de Rivier/ V&W DG Water

Opdracht
Definitiestudie ‘Waterbeheerstrategie met waterberging op Volkerak - Zoommeer’ (voorbereiding op de planstudie Waterberging Volkerak - Zoommeer).

Rol
Ter voorbereiding van deze planstudie (rijksprojectenprocedure) heeft De Kuijer in opdracht van de projectorganisatie Ruimte voor de Rivier/ DG Water de studie ‘Waterbeheerstrategie met waterberging op Volkerak-Zoommeer’ als projectleider getrokken.

Resultaat
De voorbereiding had naast de inhoudelijke kant tot doel om met DG Water en andere betrokken partijen (o.a. de partijen in het Bestuurlijk Overleg Krammer Volkerak) na te gaan hoe de maatregel waterberging kan worden gecombineerd met de verbetering van de waterkwaliteit.


10. Voorbereiding Planstudie Ontpoldering Noordwaard (2005)

Opdrachtgever
HID Rijkswaterstaat Zuid-Holland

Opdracht
Opstellen programmaplan, inrichten van de organisatie en voeren overleg  met bestuurlijke partners en andere belanghebbenden over participatie in en medeverantwoordelijkheid voor de planstudie Ontpoldering Noordwaard.

Rol
De Kuijer heeft als kwartiermaker het projectplan opgesteld en de organisatie voorbereid en overleg gevoerd met bestuurlijke partners en andere belanghebbenden over participatie in en medeverantwoordelijkheid voor de planstudie Ontpoldering Noordwaard.

Resultaat
De opdracht heeft geresulteerd in overeenstemming over (een versnelling van) de aanpak en een door opdrachtgever Programmadirectie Ruimte voor de Rivier goedgekeurd Plan van aanpak, de opzet van een uitvoerende projectorganisatie, een Bestuurlijke Begeleidingsgroep Noordwaard onder voorzitterschap van de gedeputeerde van Noord-Brabant en een breed samengestelde Klankbordgroep Noordwaard.


11. Regioproces benedenrivieren PKB Ruimte voor de Rivier (2002 - 2006)

Opdrachtgever
Projectorganisatie Ruimte voor de Rivier

Opdracht
In 2000 besloot het kabinet tot een trendbreuk in de veiligheidsstrategie tegen overstromingen van de rivieren: ruimte i.p.v. techniek. Daarvoor is in de periode 2001 – 2006 de Planologische Kern Beslissing Ruimte voor de Rivier (PKB RvdR) opgesteld. Het kabinet heeft de invulling van de PKB RvdR mede gebaseerd op een zwaarwegend regionaal advies. In het advies en in de PKB spelen naast de keuze van de maatregelen en globale invulling daarvan ook afspraken over welke partij op welke wijze wordt betrokken bij de verdere uitwerking van de maatregelen een belangrijke rol. Begrip en draagvlak bij belanghebbenden is cruciaal om te kunnen komen tot deze afspraken.

Rol
In de periode 2002 – 2006 heeft De Kuijer als procesmanager / trekker regioproces benedenrivieren een open, participatief en transparant proces opgezet waaraan door partijen op basis van gelijkwaardigheid is deelgenomen.

Uitvoering
Centraal in het proces met de regio stonden de zogenaamde ontwerpsessies. Bijeenkomsten met tientallen belanghebbende partijen (overheden, bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en lokale groepen) die in vier ontwerpronden tot een gedragen pakket van maatregelen voor het benedenrivierengebied en voorwaarden voor de verdere uitwerking van de maatregelen zijn gekomen. Pakket en voorwaarden zijn ongewijzigd en unaniem overgenomen door de bestuurlijke lijn bestaande uit de Stuurgroep Benedenrivieren en de verantwoordelijke staatssecretaris en maken deel uit van de PKB Ruimte voor de Rivier. 

Als trekker van het regioproces is De Kuijer een van de architecten van het pakket maatregelen van de PKB en de opname van de Noordwaard daarin. In dat traject heeft hij mede een concretiseringslag uitgevoerd waarin naast bijeenkomsten met belanghebbenden ook individuele gesprekken met agrariërs en bewoners zijn gevoerd om te onderzoeken hoe de individuele wensen en voorwaarden zich tot de planuitwerking zouden kunnen verhouden.

Resultaat
In de zomer van 2005 heeft de staatssecretaris van V&W de Noordwaard als koploper benoemd.


12. Buurtschap IJsselzone Zwolle (2002 - 2005)

Opdrachtgever
Stuurgroep IJsselzone, Gemeente Zwolle

Opdracht
Het realiseren van het project ‘Buurtschap IJsselzone Zwolle’

Een van de projecten om de visie ‘Meervoudig Ruimtegebruik IJsselzone’ te realiseren is het project ‘Buurtschap IJsselzone Zwolle’. Het betreft de herinrichting van het gebied van 700 ha. tussen Zwolle en de IJssel om diverse functies (landbouw, wonen, landgoed, recreatie, waterberging en winning, natuur, cultuurhistorie) in samenhang te versterken en zo een mogelijke verstedelijking van het gebied te voorkomen. Onderdeel is ook de inpassing van een nevengeul uit PKB Ruimte voor de Rivier pakket (maatregel ‘Schelle en Oldeneler buitenwaarden’).

Rol
De Kuijer heeft het proces tot eind 2005 procesmatig en inhoudelijk op bestuurlijk- en uitvoeringsniveau getrokken. Belangrijk onderdeel in het proces is het samen met andere partijen ideeën te ontwikkelen voor inrichting, bedrijven en exploitatie. De Kuijer was als procesmanager voorzitter van de projectgroep die een visie en plan voor inrichting, exploitatie en beheer heeft voorbereid en die is overgegaan in een vereniging die de uitvoering coördineert.

Uitvoering
De visie en planvorming zijn door publieke en private partijen in gezamenlijkheid opgepakt om de inzet van creativiteit, kracht en energie in de planvorming te stimuleren. En natuurlijk om tot een goed, gedragen en uitvoerbaar ontwikkelingsperspectief te komen. Gezamenlijk is gewerkt aan samenhangend inrichting-, bedrijfs- en exploitatieplan voor zowel de afzonderlijk bedrijven en beheerders als voor de Buurtschap als geheel. Daarbij zijn landbouw, natuur, landschap,  waterwinning recreatie, cultuurbehoud gecombineerd en is betaling van groene diensten georganiseerd.

Resultaten
Nieuwe exploitaties voor inrichting, bedrijven en exploitatie zijn gerealiseerd. In 2006 is een gebiedsvereniging opgericht die de uitvoering van de visie coördineert.


13. Waterland Wierden (2003-2004)

Opdrachtgever
Stuurgroep, drinkwaterbedrijf Vitens

Opdracht
Inhoudelijke en procesmatige projectbegeleiding, het opstellen van een actieplan

Rol
Namens KDO advies heeft De Kuijer opgetreden als projectleider, adviseur en voorzitter van het project.

Uitvoering
In dit project hebben 11 betrokken partijen gezamenlijk een visie ontwikkeld voor de ruimtelijke inrichting van een gebied van ongeveer 1800 ha. Het project was een pilot voor de reconstructie Salland om op gebiedsniveau invulling aan de reconstructie te gegeven. Zó leidt de reconstructie tot een aantrekkelijk landschap met rendabele agrarische bedrijven en genoeg ruimte voor andere functies die zijn gewenst.

De Kuijer heeft met collega’s van KDO advies het project ondersteund door het proces van visievorming te begeleiden en ideeën voor de gebiedsinrichting en de exploitatie van landbouwbedrijven en financiële constructies voor betaling van door boeren geleverde diensten aan te leveren. KDO Advies heeft ook het actieplan opgesteld.

Resultaten
Integraal inrichtingsplan met exploitatieplannen voor landbouwbedrijven waarin verschillende vormen van landgebruik zijn gecombineerd.

Financiële constructies voor een structurele betaling van geleverde diensten door agrariërs en anderen om die combinatie bedrijfseconomisch te laten renderen. Deze diensten zijn bijvoorbeeld het beheren van natuur, landschap, vasthouden van water en het bieden van een buffer voor de waterwinning.

Actieplan met daarin afspraken wie wat levert, wie waarvoor betaalt en hoe het gehele inrichtingsplan wordt gerealiseerd.


14. Community of Practice Landelijk Gebied (2003-2005)

Opdrachtgever
- - - -

Opdracht
Ook voor de toekomst van het landelijke gebied is meervoudig duurzaam ruimtegebruik van groot belang. Vrijwel alle sectoren claimen ruimte: De landbouw heeft grond nodig voor extensivering en verduurzaming, natuur en recreatie worden steeds belangrijker, er is ruimte nodig voor waterbeheer en –winning, en onder druk van verstedelijking dreigt ‘verrommeling’ van het buitengebied. Juist in deze situatie kan meervoudig landgebruik leiden tot een nieuwe kwaliteitsimpuls in het landelijk gebied, inclusief nieuwe economische dragers. Niet verwonderlijk dat talloze lokale plattelandsinitiatieven in het land te maken hebben met meervoudig landgebruik. Deze bottom-up initiatieven komen vaak dezelfde problemen en uitdagingen tegen. Hoe geef je een creatieve dialoog in het gebied vorm die leidt tot een breed gedragen ontwikkelingsvisie? Hoe ontwikkel je nieuwe combinaties van landbouw, natuur en waterbeheer die niet alleen de kwaliteit van het gebied ten goede komen maar ook nog eens financieel rendabel zijn? Hoe zorg je ervoor dat degene die natuur of recreatiemogelijkheden levert daar ook een eerlijke prijs voor krijgt? Veel initiatieven hebben deels al hun eigen wegen en oplossingen gevonden. Juist daarom zijn er kansen om onderling van elkaars ervaringen te leren en samen gemeenschappelijke problemen aan te pakken in een zogenaamde Community of Practice Landelijk Gebied.

Rol
KDO advies heeft het secretariaat gevoerd en inhoudelijk advies geleverd. De Kuijer was initiatiefnemer en voorzitter van de community.


15. Meervoudig ruimtegebruik IJsselzone (2001-2003)

Opdrachtgever
Bestuurlijke Stuurgroep IJsselzone, Gemeente Zwolle

Opdracht
Opzet en uitvoering programma Meervoudig Ruimtegebruik IJsselzone, uitvoering koploperprojecten

Rol
KDO advies heeft het proces inhoudelijk en procesmatig begeleid. De Kuijer is in verschillende rollen betrokken: als secretaris van de Regiegroep IJsselzone, als procesmanager en als inhoudelijk adviseur over meervoudig ruimtegebruik en exploitatie. In 2003 is de Regiegroep omgevormd tot Platform IJsselzone.

Uitvoering
Met het programma Meervoudig Ruimtegebruik IJsselzone heeft de gemeente Zwolle het initiatief genomen tot een hoogwaardige herinrichting van de IJsselzone. Met 20 andere belanghebbende partijen (5 gemeenten, 2 provincies, 2 waterschappen, bedrijven, natuur- en andere maatschappelijke organisaties en organisaties van bewoners en agrariërs) zijn uiteenlopende en ogenschijnlijk tegenstrijdige ruimteclaims verenigd door meervoudig ruimtegebruik. In 2003 is de Stuurgroep omgevormd tot Platform IJsselzone. Uit het programma zijn 9 projecten voortgekomen die met voorrang zijn opgepakt (koploperprojecten).

Resultaten
De ontwikkelingsvisie voor het gebied dat zich uitstrekt van Wijhe tot het Ketelmeer (35.000 ha), 9 koploperprojecten en bijdragen aan het structuurplan van de netwerkstad Zwolle-Kampen en het Platform IJsselzone.


16. Duurzaam Woudrichem (2001-2003)

Opdrachtgever
- - - -

Opdracht
In de gemeente Groot-Woudrichem is in de periode 2001 – 2003 het proces ondersteund om een dialoog over de vormgeving van een duurzame Woudrichem tussen burgers, ondernemers en overheden te voeren.

Rol
De Kuijer vervulde de rol van procesadviseur in dit participatieve proces. 


17. Programma Meervoudig Duurzaam Landgebruik (1996-2002)

Opdrachtgever
- - - -

Opdracht
Betrokkenen in het voorbeeldgebied Winterswijk hebben in het kader van een onderzoekprogramma vormen van meervoudig grondgebruik ontwikkeld en daartoe verschillende publiek-private samenwerkingsverbanden gevormd. Ongeveer 40 private en publieke partijen zijn betrokken geweest bij opstellen van een gezamenlijke visie en formulering van 8 demonstratieprojecten.

Een Stuurgroep was verantwoordelijk voor het programma en bestond uit de volgende partijen: Abfallentsorgungsbetrieb Ruhrgebiet, Coöperatie ABCTA, gemeente Winterswijk, GLTO, Innovatiecentrum Noordoost Gelderland, Ministerie van LNV, Ministerie van VROM, NUON, Platform Natuur & Landschap Oost-Achterhoek, Rabobank, Stichting WCL, Vereniging Natuurmonumenten, Wageningen-UR, Waterbedrijf Gelderland, Waterschap Rijn en IJssel en Werkgroep NSW Landgoederen.

Rol
De Kuijer heeft in 1994 aan de wieg gestaan van het programma (in het kader van Duurzame Technologische Ontwikkeling Voeden) en is in diverse rollen intensief betrokken geweest bij de uitvoering daarvan. Hij heeft onder meer in opdracht van de Stuurgroep het management verzorgd en delen van de programmafinanciering georganiseerd. Met zijn collega’s van KDO advies heeft hij de visievorming rond meervoudig ruimtegebruik georganiseerd en begeleid en in dat kader geadviseerd over gebiedscontracten meervoudig dienstverlening en betalingsconstructies (in het kader van de reconstructie Winterswijk Oost). De Kuijer heeft in het programma diverse rollen vervuld die variëren van initiatiefnemer, secretaris, adviseur, procesmanager en projectleider.